The Afterimage Gallery Photography Quiz


Welcome to our photography quiz (with a bit of a historical slant). We hope you find it fun, interesting and even didactic. You need Java running in your web browser for the quiz to work best. When you click on a camera icon, you will see a flash go off and hear from James Brown with right answers, or else have Goofy laughing at you for any wrong answers. Most of the answers are linked to a handy glossary page. If you don't have java, the answers are at the bottom of each page.

Java may not work well with older browsers!

If you would like to use this quiz yourself for a class or whatever, feel free to do so, and please credit it to Afterimage Gallery at www.afterimagegallery.com.

Page Charmer Logo






1. Who below was the first person to successfully "fix" a photographic image, thus becoming the father of photography?
A. George Eastman
B. Thomas Edison
C. Joseph Nicéphore Niépce
D. Samuel Morse


2. The first photograph ever made by the above gentleman is in the collection of
A. the Louvre
B. the Bibliothčque Nationale
C. the Metropolitan Museum of Art
D. The University of Texas at Austin


3. A curator of photography at the Museum of Modern Art was
A. Leopold Stokowski
B. Igor Sikorski
C. John Szarkowski
D. Leon Trotsky


4. Who below did not help popularize the nude in photography?
A. Hugh Hefner
B. William Mortensen
C. Bunny Yeager
D. Wallace Nutting


5. Which name is the most difficult to pronounce?
A. Gyula Halász
B. George Hoyningen-Huené
C. László Moholy-Nagy
D. They all give pause to even the most photographically literate among us.


6. Really famous people just need one name; which one below is the photographer?
A. Madonna
B. Cantinflas
C. Brassaď
D. Pelé


7. If Alfred Stieglitz didn’t think you were worthy enough to own a print from his gallery, he would
A. call 911
B. not sell it to you
C. have you taken out the back door
D. sic Georgia on you


8. Who below was the first to make aerial photographs?
A. Charles Lindbergh
B. the Red Baron
C. Nadar
D. Timothy Leary


9. What group did Alfred Steiglitz found?
A. Linked Ring Brotherhood
B. Photo-Secession
C. Rat Pack
D. Association of International Photography Art Dealers, Inc.


10. Which painter below used photography?
A. Rembrandt
B. Piet Mondrian
C. Thomas Eakins
D. John James Audubon


11. Name a famous photographer's model.
A. Whistler's mother
B. Lee Miller
C. Brenda Lee
D. Taco Bell chihuahua


12. In attempting to produce the ultimate in photographic quality, the F 64 Group was famous for its members'
A. opening their lenses up to f 64
B. stopping their lenses down to f 64
C. always using tripods
D. never photographing things that move


13. Which of these other single-name people is associated with fine-art photography?
A. Fabio
B. Twinka
C. Fabian
D. Liberace


Answers: 1 - C, 2 - D, 3 - C. 4 - D, 5 - D, 6 - C, 7 - B, 8 - C, 9 - B, 10 - C, 11 - B, 12 - B, 13 - B




CONTINUED ON NEXT PAGE.

RETURN TO CONTENTS PAGE